Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 16. syyskuuta 2013

Pitkästä aikaa :)

Palasin pitkän tauon jälkeen bloggailun maailmaan ja päätin tehdä uutukaisen postauksen leipomisesta :)

Vielä kesällä minua ei hyvällä tahdollakaan voinut kutsua pullantuoksuiseksi mammaksi, ja tituleerasinkin itseäni usein oikeutetusti maailman huonoimmaksi leipuriksi. Kätteni jäljet, pullat ja sämpylät, eivät kelvanneet edes linnuille tai koirille vaan niiden käyttötarkoitus olikin osuvammin toimiminen lyömäesineenä. Edes pallosta ne eivät muotonsa vuoksi käyneet.

Tänä syksynä päätin että nyt opettelen leipomisen. C'mon, ei se nyt niin vaikeaa voi olla.
Rehellisyyden nimissä on myönnettävä, että ensimmäisen viikon aina leipomani 12 sämpyläpellillistä muistuttivat enemmän hiekkakakkuja, rieskoja ja kivenmurikoita, mutta sen jälkeen alkoi jo onnistua.
Nyt olen leiponut (myös muille kuin itselleni) maistuvia sämpylöitä n. kerran viikossa ja opetellut mm leipomaan pullia, kakkuja, piiraita ja torttuja.

Lähiaikoina olen perheeni pyynnöstä leiponut aika usein sämpylöitä. Asumme kaukana kaupasta ja leipä loppuu aina juuri silloin, kun kukaan ei enää jaksa lähteä kauppaan. Tuoreet sämpylät ovat myös mukava suolainen tarjottava vieraille, aidon voin kera tietysti.

Seuraavaksi sämpylöohjeeni jolla idioottikin onnistuu. Tämä ei ole terveellinen, ei ravitseva eikä kuitupitoinen, mutta taatusti helppo. Osan jauhoista voi tietysti halutessaan korvata sämpyläjauhoilla, mutta ota huomioon ettei sämpylöistä tällöin tule yhtä pehmoisia. Myös erilaisia siemeniä, leseitä ja raasteita voi ujuttaa sekaan ja olempa myös antanut lasten lisäillä joukkoon kuivattuja hedelmiä.

5 dl  vettä
1 pkt tuorehiivaa
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
12dl vehnäjauhoja
0,5dl rypsiöljyä


Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen.
Lisää joukkoon suola ja sokeri.
Lisää joukkoon hiljalleen venhäjauhoja, koko ajan sekoittaen ja taikinan kiinteydyttyä hieman, käsin alustaen.
Lisää viimeisten jauhojen kanssa sekaan rypsiöljy, vaivaa taikinaa kunnolla.

Anna kohota lämpimässä, liinan alla 30min.

Muotoile taikinasta sämpylöitä muistuttavia möhkäleitä, ja siirrä ne pellille.

Kohota sämpylöitä vielä 15 min ajan liinan alla vedottomassa paikassa.

Paista uunin keskitasossa 225c 8-11min.





Hyvä ruoka, parempi mieli :)

Psst! Huomaa kuvassa oleva, ihka ensimmäinen itse virkkaamani kori :)

1 kommentti:

  1. Tervetuloa takaisin, mukava kun tulit :) Oma tekemät sämpylät ovat parhaita juuri sen aidon voin kera ♥

    VastaaPoista